فهرست مطالب

مطالعات قرآن و حدیث - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1397)

نشریه مطالعات قرآن و حدیث
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صادق عباسی، انسیه برومند پور، کاووس روحی برندق* صفحات 5-30
    مساله شناخت اعراف و رجال آن از جمله مسائل چالش برانگیز میان مفسران در تفسیر سوره اعراف است که درباره آن آراء فراوانی از سوی مفسران اظهار شده؛ اما بیشتر آن ها فاقد مستند قرآنی و روایی کافی هستند. نوشتار حاضر، ضمن بررسی آراء مفسران، آن ها را به دو دسته اصلی تقسیم کرده و در ارز یابی و انطباق آن ها با سیاق آیات سوره اعراف و روایات منقول از معصومان (ع) ، چنین نتیجه می گیرد که اولا: کلمه اعراف به معنای کنگره های حجاب میان بهشتیان و جهنمیان است. ثانیا: ممکن است بتوان اعراف را با صراط تطبیق کرد که نیازمند بررسی بیشتر است. ثالثا: از میان دو نظر اصلی درباره مصادیق رجال اعراف، یعنی «پیامبران و اوصیای ایشان» و «کسانی که حسنات و سیئاتشان برابر است» ، قول اول با سیاق آیات و روایات، انطباق کامل دارد؛ اما نظر دوم، به دلیل ناسازگاری با سیاق آیات سوره اعراف و اضطراب برخی مستندات روایی آن، چندان قابل قبول به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: سوره اعراف، رجال اعراف، پیامبران، سیاق، روایات تفسیری
  • پرهام روشنایی*، نوید عمیدی مظاهری، سید مجید امامی صفحات 31-60
    رهبران انقلاب اسلامی بارها تاکید کرده اند که تغییراتی که انقلاب اسلامی به دنبال آن است بر مبنای قرآن در جامعه و بالاخص در سطح فرهنگی به وجود می آید. اما مسئله این است که بدون داشتن الگویی برای تغییرات فرهنگی مدنظر «بر اساس قرآن کریم» به روشنی نمی توان دریافت که این تغییرات چگونه می خواهند در جامعه پیاده شوند؟ بر همین اساس در این پژوهش به دنبال فهم نقش فرهنگ قرآنی در تغییرات اجتماعی هستیم. آنچه که با بررسی بیانات رهبر انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای دریافته ایم این است که رهبر انقلاب با طرح و بسط ایده فوق، این الگو را که با عنوان «جامعه قرآنی» از آن یادکرده و شرح و تفصیل داده اند. در این الگو به سه عامل و عنصر؛ حاکم شدن فضا و بستر فرهنگ قرآنی در جامعه، نقش حکومت ها و رسالت قراء به عنوان بازوهای ایجاد تغییر فرهنگی در جهت محور قرار گرفتن قرآن در جامعه اشاره شده است. هدف از این پژوهش ارائه مدل جامع نقش فرهنگ قرآنی در تغییرات فرهنگی است که وجه نوآوری این مقاله محسوب می شود. در این پژوهش ضمن بررسی بیانات معظم له با روش تحلیل مضمون به تبیین الگوی فوق با استفاده از آیات و روایات پرداخته شده و در پایان ضمن ارائه مدل جامعی از این الگو، دسته بندی مضامین مستخرج و همچنین نتایج تحقیق شرح داده شده است. با مطالعه دقیق بیانات حضرت آیت الله خامنه ای به نتیجه خواهیم رسید که گسترش فرهنگ قرآن خوانی که مقدمه تدبر و عمل به قرآن است در سایه حمایت حاکمیت ها و همچنین ایفای نقش جدی قراء منجر به ایجاد جامعه ای قرآنی و همچنین مقدمه حاکمیت فرهنگی قرآن در فضای کشور خواهد شد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، جامعه قرآنی، حاکمیت فرهنگی قرآن، تغییرات فرهنگی اجتماعی، آیه الله خامنه ای
  • احمد پاکتچی، محمدحسین شیرزاد، محمدحسن شیرزاد* صفحات 61-92
    «ربا» از جمله کلیدی‏ترین انگاره های اقتصادی در قرآن کریم است که مطالعه پیرامون ماهیت و احکام مربوط به آن، همواره در کانون توجه عالمان مسلمان قرار داشته است. مروری بر تاریخ این انگاره در فرهنگ اسلامی نشان از واگرایی هایی در آن، همچون شکل‏گیری ربای قرضی و ربای معاملی دارد که در نهایت دستیابی به جامع معنایی برای این انگاره را با دشواری روبرو ساخته است. پژوهش حاضر برای بازکاوی ماهیت ربا در بافت نزول قرآن کریم، به کاربست الگوهای انسان‏شناسی اقتصادی روی آورده و با تمایزگذاری میان ربای امیین و ربای اهل کتاب، به بازخوانی این انگاره اقتصادی همت گماشته است. این پژوهش افزون بر مطالعه ماهیت ربا در فرهنگ یهودی که در آیه 161 سوره نساء بازتاب یافته است، به بررسی ربا در فرهنگ امیین پرداخته، نشان داده که تحولات سیاسی اقتصادی در شبه‏جزیره عربستان موجب شکل‏گیری دو گونه متفاوت از ربا در میان امیین گردیده است که حاصل آن را می‏توان در تمایزگذاری میان ربا در آیه 39 سوره روم با دیگر موارد کاربرد آن در قرآن کریم خلاصه کرد.
    کلیدواژگان: ربای قرضی، ربای امیین، ربای اهل کتاب، مبادله هدیه ای، انسان شناسی اقتصادی
  • پرویز رستگار، اکرم حیدری* صفحات 93-110
    حدیث، در طول تاریخ با فراز و نشیب های فراوانی روبه رو بوده است. چنانکه، حدیث که باید راه گشای فقه باشد، زمانی نقل آن ممنوع و بعد از مدتی، مجاز می شد. فرمانروایان، نسبت به راویان و مشایخ حدیث سخت گیری های فراوانی داشته و مخالفان حکومت، حق گزارش حدیث را نداشتند. برخی از مدلسان، علی رغم مذموم بودن تدلیس، آن را راه گریزی برای بیان احادیث می دانستند. در این میان، عقاید عامه نسبت به موالی از یک سو و داوری های دور از انصافشان از سوی دیگر، باعث می شد معیار ارزیابی احادیث بین مردم منطقی نباشد. برخی از محدثان با روش تدلیس، احادیث را به سمت رضایت مردم سوق می دادند و بدین طریق، اعتبار نوشته های حدیثی را پایین می آوردند. این نوشتار درصدد است، تا با بررسی گوشه ای از تاریخ حدیث و در نظرگرفتن تاثیر حکومت ها و مردم بر مدلسان، راهی نو برای قضاوت احادیث مدلس و روشی جدید برای تفکیک این نوع از احادیث نشان دهد و این احادیث را درجه بندی کند.
    کلیدواژگان: نقد حدیث، تدلیس، مدلس، حکومت، عقاید مردم
  • الهه شاه پسند*، آلاء وحیدنیا صفحات 111-134
    ابن مسعود، قرآن را مذکر خوانده و از قاریان دعوت کرده است که متناسب با یک امر مذکر با آن برخورد کنند. او از آنها می خواهد در هنگام تردید بین تاء و یاء، اصل را بر یاء قرار دهند. تلاش برای فهم معنای این سخن، به انگاره عرب در مذکر شمردن آنچه در نظر او گران مایه است، رهنمون می شود. با همین دیدگاه، عالمان حدیث و ادب نیز خود را ذکور و علمشان را مذکر خوانده اند. گذشته از چنین دیدگاهی، با توجه به جایگاه تاثیرگذار ابن مسعود در قرائات قاریان صدر اسلام، و نیز صورت خبر او که به یک اصل قرائی شبیه است، بررسی تاثیرپذیری یا عدم تاثیرپذیری قاریان از سخن او، مساله این پژوهش را تشکیل داده است. این مقاله به منظور بررسی نقش این اصل قرائی بر قرائات هفت گانه، به تحلیل متنی و سندی این اخبار پرداخته و از این رهگذر به زمان تقریبی و مکان رواج آنها دست یافته است. از سوی دیگر، قرائاتی که بین تذکیر و تانیث افعال با فاعل مونث مردد هستند، گردآوری و میزان تذکیر در هریک را استخراج کرده و دریافته است که قرائت حمزه، کسائی و عاصم، به ترتیب از بیشترین میزان تذکیر برخوردار هستند. این مساله، مویدی بر تاثیر زیاد ابن مسعود بر قرائات کوفی است؛ چنان که بیشتر این اخبار نیز در کوفه رواج داشته اند.
    کلیدواژگان: قرائات هفت گانه، ابن مسعود، حمزه، کسائی، کوفه، مذکر و مونث، تذکیر قرآن
  • حمیده بابازاده*، فتحیه فتاحی زاده صفحات 135-168
    مکاتبات و مذاکرات امام حسین (ع) در کهن ترین و معتبرترین منابع تاریخی بیان شده است که منبع موثقی در پی جویی دیدگاه امام حسین (ع) در مورد زمینه های قیام عاشورا و شخصیت فرماندهان، حاکمان و پیروان آنان با روش تحلیل محتوا می باشد. تحلیل محتوای این بیانات نشان می دهد که پرکاربردترین موضوع مطرح شده، مسئله ولایت می باشد و مدل منطقی ارائه شده نیز مبین آن است که آزادی خواهی و ذلت گریزی ویژگی بارز ولایت مداران و دوستی و بیعت با دشمنان، دنیاخواهی و فریب زدگی از ویژگی های ولایت گریزان است، همچنان که رشد و تعالی فرد و جامعه از آثار ولایت مداری و هلاکت فرد و جامعه از آثار ولایت گریزی است. از سوی دیگر «علل شکل گیری جنگ» و «شخصیت فرماندهان» دو موضوع مهم در مدل تحلیلی واقعه نظامی عاشوراست که از خلال بیانات امام حسین (ع) مکشوف می گردد. از دیدگاه امام مشکلات اعتقادی مانند عدم ایمان به ولایت امامان، پیمان شکنی، دنیاخواهی و حکومت طلبی از دلایل زمینه ساز قیام و گماردن افراد نالایق به مناصب حکومتی، انحراف طلبی با تحریف معنوی قرآن، کتمان حقایق و سنت شکنی از جمله ویژگی های حاکمان عصر ایشان است.
    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، قیام عاشورا، روش تحلیل محتوا، مدل منطقی
  • محمد سلطانی* صفحات 160-190
    شش تن از پیشوایان معصوم (ع) در چهارده حدیث مسند و مرفوع، درباره خلقت الهی از تعبیر «لا من شیء» بهره برده اند. بر پایه مجموعه قرائن متعدد، صدور این تعبیر از حضرت فاطمه زهرا (س) در خطبه فدکیه و نیز امیرمومنان علی (ع) محرز است. بر این اساس، معنای لفظی و مفهوم منطقی این تعبیر مورد توجه محدثان، متکلمان و فیلسوفان مسلمان قرار گرفته است و از آن در بیان کیفیت خلقت الهی بهره برده اند. بنا بر تحلیل سخنان عالمان مسلمان، تعبیر «لا من شیء» ، خلقت ابداعی و بدون ماده و صورت پیشین را بر پایه قدرت، مشیت و حکمت خداوند تصویر می کند و نشان دهنده والایی آفریدگار و ناهمانندی او با آفریدگان است. گزاره حاصل از تعبیر "لا من شیء"، موجبه محصله ای است که متعلق محمول آن در قوه قضیه سالبه است. «آفرینش نه از چیزی» به معنای هستی دادن به نیستی است که تنها خداوند بر این گونه آفرینش تواناست. این آموزه، انحصار پندارین در دو فرض «قدیم بودن ماده» و «خلقت از عدم» را می شکند و پاسخگوی شبهات وارد بر اندیشه خلقت الهی خواهد بود. وجه نوآوری این مقاله، بررسی مفهومی و منطقی این تعبیر و نقض بسیاری از شبهات مطرح در خصوص کیفیت خلقت الهی است.
    کلیدواژگان: فقه حدیث، لا من شیء، خلقت الهی، خلقت نه از چیزی، خلق از عدم
  • زیور کریمی، محمد علی حیدری مزرعه آخوند* صفحات 191-214
    به وجود آیات مدنی در سوره های مکی و آیات مکی در سوره های مدنی آیات مستثنیات گفنه می شود. ده آیه از آیات سوره انعام در ردیف آیات مستثنیات قرار گرفته است اما بر اساس روایات ترتیب نزول می دانیم که سوره انعام مکی است و روایتی مبنی بر نزول پیوسته آیات وجود ندارد. در این تحقیق آیات مستثنیات سوره انعام بررسی و ریشه یابی شده و به این نتیجه رسیده است که از اسباب نزول های جعلی و خلط میان ملاک های مکی و مدنی و معنای لغوی و اصطلاحی برخی فقرات آیات و نیز بعضا بر اساس ذوق و سلیقه شخصی، مسئله آیات مستثنیات این سوره زاده شده است. در ادامه با استفاده از ارتباط ظاهری و محتوایی بین آیات و نقد روایات اسباب نزول و بررسی مفهوم حقیقی فقرات آیات این نتیجه به دست آمده است که سوره انعام یکپارچه در مکه نازل شده و آیات مستثنیات در این سوره جایگاهی نداشته و در طول تاریخ تفسیر با اجتهاد نادرست مفسران به وجود آمده اند.
    کلیدواژگان: سوره انعام، آیات مستثنیات، اسباب نزول، مکی و مدنی، ارتباط آیات
  • مریم ولایتی*، محمد علی طباطبایی صفحات 215-237
    رئوون فایرستون (Reuven Firestone) ، قرآن پژوه آمریکایی، ازجمله محققان غربی است که نگاهی همدلانه به سنت دینی مسلمانان دارد. اندیشه اش نه تنها تندروانه نیست، بلکه اصلاحی و تقریب گرایانه است. وی همچنین در موضوعات خاص همچون جنگ و جهاد کار کرده است. نقد اصلی فایرستون در مقاله اش تحت عنوان «ناسازگاری در آموزه های قرآنی جنگ و راهکارهای حل آن؛ ارزیابی مجدد یک مسئله ی کهن» به «نظریه ی تکاملی جنگ» است. وی این نظریه را سناریویی برساخته ی فقی هان مسلمان می داند که مستلزم یکپارچه بودن رای تمامی افراد و گروه های جامعه ی صدر اسلام در مسئله ی جنگ است؛ درحالی که از نگاه فایرستون، آیات قرآن، روایات تفسیری و منقولات سیره، شواهد بسیاری در تناقض با این سناریو را ارائه کرده و نشان می دهد که همه ی افراد جامعه در مسئله ی جنگ با یکدیگر متحد و یک صدا نبوده اند. در این پژوهش سعی شده تا بر اساس مقاله ی یادشده، ابتدا نگاه فایرستون به «تئوری تکاملی جنگ» تبیین، و سپس بر اساس مستندات تفسیری و روایی، نقاط ضعف و قوت آن ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: رئوون فایرستون، نقد مستشرقین، جهاد، نظریه تکاملی جنگ
|
  • Sadegh Abasi, Ensiyeh Boromandpoor, Kavoos Roohi Barandagh* Pages 5-30
    Comprehending "Araaf" and "Araaf men", is a challenging problem amongst the interpreters when they want to interpret Araaf chapter due to multiple different opinions. However, most of those don't have enough traditional and Quranic supporting documents. In this article, we studied different ideas of interpreters and divided them into two main categories. Studying and comparing Araaf verses with the Araaf chapter context, and related traditions, we concluded: First, the word “Araaf” means veiled castelled between heavenly and hellish people. Secondly, Araaf can imply “seraat” which itself needs more research. Thirdly, between two ideas related to objects of Araaf men, "prophets and their close group of followers" and "the man by equal goods and bads", the first idea is closer to context of tradition and verses. But the second idea is not enough reliable, according to the context of "Araaf" chapter and disjointed traditional documents.
    Keywords: Araaf, Prophets, Araaf men, Context, Exegetical Traditons
  • Navid Amidi Mazaheri, Sayed Majid Emamy, Parham Rowshanaei* Pages 31-60
    The leaders of the Islamic Revolution have repeatedly emphasized that the changes that the Islamic Revolution seeks to bring about on the basis of the Qur'an in society, and especially at the cultural level. But the problem is that without a pattern of cultural change "based on the Holy Qur'an," one cannot clearly see how these changes are going to emerge in society. Accordingly, this study seeks to understand the role of the Quranic culture in social change. What we have heard from the statements of the leader of the revolution, Ayatollah Khamenei, is that the leader of the revolution, by designing this idea, and has described this model, which is mentioned as "the Qur'anic community". In this model, the three factors and elements of governing the Quranic culture and space in society, the role of governments and the mission of Quran as the arms of creating cultural change in the direction of the Quran's inclusion in the community is mentioned. In this research, while reviewing the great statements of the Holy word by the method of the analysis of the subject, the explanation of the above pattern is carried out using verses and narrations, and finally, the categorization of the themes to be discussed has been described. By carefully studying the statements of Ayatollah Khamenei, we will conclude that the expansion of the culture of the Qur'an, which is the introduction to the Qur'an, is due to the support of the sovereigns, as well as the serious role played by the Qur'an, which led to the establishment of a Qur'anic society as well as the introduction of the Quran's cultural rule. The space of the country will be.
    Keywords: Holy Quran, Quranic society, Quranic cultural rule, social-cultural changes, Ayatollah Khamenei
  • Ahmad Pakatchi, Muhammad Hassan Shirzad, Muhammad Hussain Shirzad Pages 61-92
    "Ribā" is one of the key economic ideas in the Holy Qur'an, which Muslim scholars have studied its substance and rules. The history of this idea in Islamic culture indicates semantic divergences in it, such as the formation of both loan and dealing usury, which ultimately makes it difficult to achieve comprehensive meaning for this idea. Making difference between the Ribā among illiterates (’Ummīyyīn) and the one among People of the Book (’Ahl al-kitāb), this study attempts to explain the meaning of Ribā in the context of revelation of the Holy Qur'an based upon economic anthropological models. In addition to studying the substance of Ribā in Jewish culture mentioned in the Holy Qur'an just once, in Sura 4, verse 161, this study indicates that politico-economic changes in Arabian Peninsula led to two different types of Ribā among illiterates. This study, consequently, draws a semantic distinction between Ribā mentioned in Sura 30, verse 39, and other uses of the idea in the Holy Qur'an.
    Keywords: Economic Anthropology, Illiterates, People of the Book, Loan Usury, Gift Exchange
  • Akram Heidari, Parviz Rastegar* Pages 93-110
    The history of hadith has come a long way. Hadith which should be the source of jurisprudence, in some occasions, its narration was banned and in some other situations freed .This is while the rigors of the rulers continued towards the narrators and the Hadiths, and the Hadith's opponents have not had the right to narrate hadith. Some dissemblers, despite being despicable, have described it as a way to escape expressing their traditions. In the meantime, popular beliefs about mullahs, and on the other hand their far-reaching judgments should not be the yardstick for assessing hadiths among rational people. Some narrators of hadiths were driven the way of narrating hadiths to the satisfaction of the people. By doing so, they lowered the validity of hadithic writings. This article seeks to examine a corner of the history and consider the influence of governments and people on dissemblers, by indicating a modern way of judging hadiths and a new model for distinguishing hadiths, and even categorize these hadiths.
    Keywords: Criticism of Hadith, Subreption, Dissembler, Government, People's Opinions
  • Allaae Vahidnia, Elaheh Shahpasand* Pages 111-134
    Masculinity is attributed to the Qur’an by Ibn Mas‘ūd (d. 32/652) who called reciters to treat it as such and mainly opt for yā’ in cases of doubt in selecting between tā’ and yā’. Striving for an appreciation of the claim is conducive, in Arabs’ conception, to conceiving as masculine what is divinely accorded any worth and significance. Accordingly, hadith scholars and litterateurs have referred to themselves as masculine and have termed their disciplines as such. Furthermore, considering the great impacts of Ibn Mas‘ūd on the readings adopted by reciters flourishing in early Islamic times and his report that resembles a reading principle, the present study investigates the reciters’ degrees of such impact ability. Aiming at studying the significance of the reading principle in question on the ‘seven readings’, the present study provides a textual analysis of the reports, with an eye to their transmission authorities, and approximate times and places of their transmission. On the other hand, the readings that are equivocal as to the masculinity and femininity of verbal forms have been provided along with the degrees of masculinity in each report. The study reveals that readings by Kisā’ī, Ḥamza, and ‘Ᾱṣim are, in descending order, indicative of utmost masculinity, beaconing Ibn Mas‘ūd’s profound impact on Kufan readings, since such reports found further prevalence in Kufa. The topic treated in this article is unprecedented in the literature devoted to the disciplines in question.
    Keywords: Ibn Mas??d, Isnad cum Matn Analysis, Qur?an as Masculine, Kis???, ?amza, Seven Quranic Readings, Kufa, Masculine, feminine
  • Fathiyeh Fattahizadeh, Hamideh Babazadeh* Pages 135-168
    Imam hosseinʼs letters and expression is mentioned in the old and valid historical sources that are trustworthy source in research of imamʼs viewpoint about background of resurrection ashore and character of commanders, kings and theme followers by method analysis content. Frequency measurement charts of word and themes that extrusion from imam hosseinʼs letters and expression shows considered most usable themes is guardianship themes and presented logical model Explainer that the toleration and escape humiliation are feature of followers the guardianship and the Perjury, materialistic pacifism, seeking government are feature of evasive guardianship. Growth and Sublimation of individual and Society are from effects of followers the guardianship and loss of individual and Society is effects of evasive guardianship.
    "Causes the formation of war" and "character of commanders" are two important theme in analytical model of military event that discovered among imam hosseinʼs letters and expression. Believe problems as lack faith to guardianship of Imams, perjury, materialistic pacifism, Seeking government are causes make background of resurrection ashore and features as appointment unqualified persons in government positions, Seeking diversion by Spiritual distortions Quran concealing facts, breaking tradition are features of commanders in era of imam hossein.
    Keywords: Content Analysis, Logical Model, Letters, Expression, Imam Hossein, Resurrection Ashore
  • Mohammad Soltani Renani* Pages 160-190
    Islamic leaders about God's creation use of interpretation "not from thing" (men la shaya). This interpretation perch against two thoughts: Creation from nothingness and Eternity of matter. In the logical analysis, the interpretation "not from thing" is affirmative statements that attached of its Predicate is negative statements. In other words, the interpretation "not from thing" is contradictory of Creation from nothingness and Eternity of matte. And with Cancellation of two theories, is proved. The interpretation "not from thing" take into consideration by Islamic theologians and philosophers. They based on this interpretation, disproof a dualistic beliefs and polytheism. And they describe a God's creation from a rational point. Islamic philosophers based on this interpretation, Compliments an "Innovative actions" and described its properties. Mulla Sadra by reason of interpretation "not from thing", opine about first creature and Considers it the sacred ink that depend to nothing except the Creator.
    Keywords: The jurisprudence of hadith, Innovative actions, the divine creation, creation not from thing, Creation from nothingness
  • Zivar Karimi, MuAmmad Ali Aydari Mazraih Khund* Pages 191-214
    Exceptional verse is a term used to refer to the existence of the Medinan verses in Meccan sūras and vice versa. Ten of the verses in sūrat l-anʿām are enumerated as exceptional. Although sūrat l-anʿām is considered Meccan based on the narratives indicating the revelation order of the sūras, the Medinan nature of these ten verses cannot be ensured based on certain other narratives indicating the continuous revelation of the verses in the Holy Quran. The present study tries running a root-finding research on the exceptional verses in sūrat l-anʿām and concludes that these exceptional verses have come to existence based on some fake revelation means and blending of the Meccan and Medinan verses’ criteria and the literal and common meaning of some examples of the verses and considering the personal taste of the verses. Next, the apparent and contextual relationships of the verses are used and the narratives indicating the revelation means are criticized and the real meaning of the case verses will be investigated to come to the result that the whole sūrat l-anʿām has been revealed in Mecca hence the statements about the exceptional verses therein are revoked. It will be also figured out that these exceptional verses in sūrat l-anʿām have come about in the course of interpretation history through incorrect exegesis of the interpreters.
    Keywords: exceptional verses, s?rat l-an??m, revelation means, Meccan, Medinan, verses? interrelationships
  • Mohammad Ali Tabatabai, Maryam Velayati* Pages 215-237
    Reuven Firestone, the American Islamist, is one of the Western scholars with a sympathetic approach to Islam. Among his main interests is just war in Abrahamic religions. This paper aims to review his thesis on the process of legislation of jihad in the Qur’an. He holds the view that Muslim Jurisprudents have developed a later evolutionary theory on this issue and attributed it to the Qur’an to solve the problem of disparity between the Qurānic verses on war. In contrast to this traditional view, Firestone suggests an inventive scenario which indicates that opposed Qur’anic verses on war refer to opposing groups in early Muslim society. This contribution tries to show the weak-points in Firestone’s presuppositions, sources and methods of analysis.
    Keywords: : Reuven Firestone, Orientalist Critique, Jihad, Evolutionary theory of War